DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Mreža znanja i iskustva za razvoj socijalnog preduzetništva PDF Štampa El. pošta

Drugi radni okrugli sto u okviru projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva“ koji Caritas Šabac realizuje u saradnji sa partnerima iz Italije – C.O.S.M. i opštinom Bogatić, a uz podršku fondova Evropske unije, uz sufinansiranje Republike Srbije, održan je danas u šabačkoj Sinagogi.

Goste je u ime grada Šapca pozdravio Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, ističući važnu ulogu koju svojim proaktivnim stavom ima Caritas Šabac.

 

- Socijalno preduzetništvo važna je tema, posebno kada imamo u vidu da je ova oblast na samom početku u našoj zemlji. Zato su nam važna iskustva iz razvijenih zemalja i zahvalan sam našim gostima iz Italije koji su spremni da svoje znanje podele sa nama. Zahvalan sam i Caritasu na proaktivnom stavu i odgovornom zalaganju u ovoj oblasti, kao i na učešću u izradi Strategije ljudskih resursa, važnog strateškog dokumenta koji prepoznaje potencijale i mogućnosti u ovoj sferi. Važno je ekonomski osnažiti osobe sa invaliditetom i pružiti im priliku za punu društvenu integraciju, a ovo je najbolji način - kazao je Pajić.

Ovom veoma važnom skupu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić i Milan Damnjanović, zamenik, kao i predstavnici udruženja i organizacija civilnog društva i resornih ustanova i institucija.

- Ovo je veoma važan projekat i dolazi u pravom trenutku, upravo kada je i Evropska unija najviše okrenuta razvoju socijalne ekonomije. Razgovor o zakonu koji reguliše ovu oblast u Srbiji je veoma značajan. Mi koji predstavljamo EU ponosni smo na Srbiju i željni smo da je dočekamo u ovoj oblasti – rekao je Luiđi Martinjeti, generalni sekretar Evropske mreže gradova i regija socijalne ekonomije Reves Network.

Prisustvo partnera i stručnjaka u ovoj oblasti u Italiji od dragocene je pomoći u našem daljem radu.

- Caritas Šabac je reprezentativan primer organizacije koja je u ovoj oblasti prepoznata i na međunarodnom nivou kao jedno ozbiljno socijalno preduzeće, koje sa jedne strane pruža usluge socijalne zaštite, a sa druge strane pruža mogućnost za zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa.  Mislim da ćemo kvalitetnim prilozima unaprediti tekst Zakona o socijalnom preduzetništvu koji je u pripremi i pomoći velikom broju ljudi  za čije poboljšanje statusa je neophodno adekvatno zakonsko rešenje – rekao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa našom organizacijom Opština Bogatić značajno je unapredila  socijalne usluge istakao je Nenad Beserovac, predsednik opštine.

-  Pokušavamo da pratimo savremene trendove i da svojim sugrađanima obezbedimo mogućnost da unaprede kvalitet svog života, kroz profesionalno angažovanje, uprkos zdravstvenim problemima koje imaju. Kod nas su razvijene nove usluge-  Pomoć u kući, Stanovanje uz podršku i Dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama, a verujem da ćemo saradnju i unaprediti ubuduće – poručio je on.

Nakon okruglog stola naši gosti posetili su Dnevni boravaka "Sv. Sofija" i u druženju sa korisnicima uverili su se kako naša vizija jednakih prava na dostojanstven život izgleda u praksi.