DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Međunarodna konferencija u Bogatiću PDF Štampa El. pošta

Međunarodna konferencija "Ujedinimo snage da bismo stvorili alternativu negiranoj instituciji ", u okviru projekta "Unapređenje i razvoj usluga uzajednici za osobe sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u Mačvanskom okrugu, održana je danas u Bogatiću, u našoj AVLIJI. Konferenciju su organizovali Caritas Šabac I Komora socijalne zaštite, projekat je finansirala Evropska unija, a realizovali Caritas Šabac, Opština Bogatić, grad Šabac, Konzorcijum socijalnih kooperativa C.O.S.M. iz Italije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boraćka i socijalna pitanja i uz podršku Ministarstva finansija Republike Srbije.

Konferenciji je prisutvovalo više od 100 učesnika iz cele Srbije, a u njenom radu učestvovali su neki od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti reforme zaštite mentalnog zdravlja– dr Franko Roteli i dr Renzo Bon iz Italije, kao i brojni profesionalci iz ove oblasti iz Italije I naše zemlje. U ime organizatora učesnike konferencije pozdravili su Miroljub Nikolić, director Caritasa Šapca I Sandra Perić, direktorka Komore socijalne zaštite, a potom su im se obratili Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Caritas Srbije i Leoneta Pajer, šefica operacija u Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

- Italijansko iskustvo je veoma teško i ono i dalje traje, sve je počelo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a onda je zakonom 1978. Ukinuto postojanje psihijatrijskih bolnica da bi se narednih 20-ak godina radilo na tome. Da bi se prevazišao prethodni model funkcionsianja, potrebno je mnogo volje, jer su potrebne i političke i društvene i kulturološke promene. Kada su psihijatrijske bolnice u Italiji bile zatvorene, svi su bili zabrinuti, ali danas to više nikog ne zabrinjava zato što su te osobe pokazale da mogu da žive dobro u zajednici i osećaju se bolje, zbog čega se i cela zajednica oseća bolje. Pokazalo se da dobro funkcionišu politike u kojima niko nije isključen. Mi ovde vidimo osobe koje bi se u prethodnom vremenu našle u psihijatrijskim bolnicama, ali došlo je vreme da moramo da stavimo tačku na te ustanove i počnemo sa inkluzivnim pristupom – ističe dr Franko Roteli, jedan od naslednika čuvenog dr Bazalje koji je pokrenuo reformu sistema socijalne zaštite u ovoj oblasti.

O značaju ovog skupa i aktivnosti šabačkog Caritasa govorio je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik Caritasa Srbije.

- Naš Caritas ima želju da sve povezuje I stoji na strain onih koji su najkrhkiji u našem društvu, jer kada njih pomažemo, pomažemo I sebi. Oni su najbolji izazov da u sebi pronađemo duboke izvore lečenja, povezivanja, sinergije, nade I u tom smislu je ovaj dan veoma značajan jer omogućuje da svi mi otrkijemo te velike snage da možemo da rastemo, napredujemo i da može biti među nama razumevanja – poručio je Hočevar.

Bogatić je ovim projektom objedinio tri usluge – dnevni boravak, stanovanje uz podršku I pomoć u kući za osobe sa mentalnim smetnjama.

- Zahvalan sam Evropskoj uniji na podršci ovom projektu i Caritasu Šapca koji je izabrao baš Bogatić da ovde realizuje projekat. Tri usluge koje se ovde pružaju su veoma važne za naše korisnike. Opština Bogatić i Caritas Šabac će nastaviti ovaj projekat i sada kada je završeno finansiranje kroz evropski projekat. Veoma je važna uloga Evropske unije koja kroz različite projekte pruža podršku lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva za mnoge veoma važne poslove i aktivnosti, koje su na korist građanima – rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Nastavak pružanja ove usluge, koja je u nadležnosti lokalnih samouprava, ohrabruje, pa će, posle Šapca I u Bogatiću biti nastavljene aktivnosti, istakao je Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

- Aktivnosti koje sprovodimo su već korišćene u Italiji, od osnovnih ličnih do onih koji podrazumevaju uređenje životnog prostora. Ono što smo videli na italijanskom modelu je da te aktivnosti treba da budu životne I da pomognu korisnicima da povrate samopouzdanje I kvalitet svog života. U Srbiji postoji pravni i zakonski okvir, koji omogućuje usluge u zajednici, sada su potrebne ideje, saradnja, energija I volja da se  unapredi položaj osoba sa mentalnim smetnjama u našem društvu – kaže Miroljub Nikolić, direktor Caritasa Šapca.

Skup je počeo simbolično pesmom “Ovo je zemlja za nas” koju su izveli korisnici Dnevnog boravka i dobrodošlicom koju je poželeo Saša Milovanović.

#mental_health