DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Potpisan sporazum za novi projekat u Bogatiću PDF Štampa El. pošta

U Bogatiću potpisivanjem partnerskog sporazuma zvanično obeležen početak realizacije projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva”. Projekat realizuje Caritas Šabac u saradnji sa opštinom Bogatić i konzorcijumom socijalnih kooperativa C.O.S.M. (Consorzio Operativo Salute Mentale) iz Italije.

Direktor Caritasa Šapca Miroljub Nikolić je rekao da je uveren da će se kroz projekat predstaviti dobar model socijalnog preduzetništva kao i savremen način rada sa osobama sa mentalnim smetnjama koji omogućava njihovo zapošljavanje.

- Realizacijom projektnih aktivnosti sagledaćemo iskustva iz Italije i uporediti ih sa mogućnostima u Srbiji što će biti osnov za predlog i preporuku novog zakonskog rešenja sa jedne strane a sa druge strane koristićemo iskustvo socijalnih kooperativa iz Italije u radnom uključivanju osoba sa mentalnim smetnjama. Italijanski model zaštite mentalnog zdravlja u zajednici je najbolji i koristi se kao primer u čitavom svetu. Italija je prva zemlja koja je sprovela proces deinstitucionalizacije i naša je želja da primenimo njihov model – istakao je Nikolić.

Nakon potpisivanja sporazuma održan je okrugli sto na teme:

- Doprinos koji socijalna preduzeća daju lokalnoj zajednici i

- Analiza i definicija modela koji može da unapredi dijalog između neprofitnih i profitnih preduzeća radi sistematičnijeg radnog uključivanja osoba sa mentalnim smetnjama

O ovim važnim pitanjima govorili su: Miroljub Nikolić, Caritas Šabac, Dina Rakin, Evropski pokret u Srbiji, Daniele Bombardi, Caritas Italiana, Michela Vogrig i Pietro Boriotti, C.O.S.M.

Posle okruglog stola učesnici su obišli imanje u Bogatiću gde će kroz projekat biti pokrenuto preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Skupu su, osim predstavnika partnera, prisustvovali: Vukašin Grozdić iz kabineta predsednice Vlade, državni sekretar Bojana Stanić i Sanja Gavranović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sandra Perić direktor Komore socijalne zaštite, Violeta Jovanović izvršni direktor NALED-a, predstavnici Koalicije za razvoj solidarne ekonomije, kao i predstavnici socijalnih preduzeća, obrazovnih  institucija, kompanija i osobe sa mentalnim smetnjama, koji su krajnji korisnici projekta.

Cilj projekta je povećanje mogućnosti za zapošljavanje osoba iz društveno ugroženih grupa, podsticaj sektora socijalne ekonomije i doprinos ekonomiji i podizanju svesti o socijalim problemima na opšem nivou. Projekat traje 24 meseca, a ukupna vrednost je 205.555,24 evra.

Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, vrednog 4.7 miliona evra, koji finansira EU (IPA 2014), a kofinansira Vlada Republike Srbije. Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok su institucionalni korisnici projekta Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo omladine i sporta.


Ovaj događaj ispratili su i mediji, a izveštaje možete pogledati na:

http://www.macvainfo.rs/page.php?secid=3&pageid=7&contid=4240&model=videoclanak&ct=pocetak-projekta-socijalno-preduzetnistvo-kao-sredstvo-za-borbu-protiv-socijalne-iskljucenosti-i-siromastva

https://youtu.be/Kg7uDxVteCs

http://www.sabac.tv/vesti/26044/opstina-bogatic-zacetnik-socijalnog-preduzetnistva-u-srbiji

https://youtu.be/tId_jWtYW5I