DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
U susret novoj Strategiji zaštite mentalnog zdravlja PDF Štampa El. pošta

Konferenciji, pod nazivom „U susret novoj strategiji zaštite mentalnog zdravlja i tretmanu zasnovanom na ljudskim pravima“, koja je održana u Beogradu prisustvovao je director Caritasa Šapca Miroljub Nikolić. Konferenciju su organizovali Međunarodna mreža pomoći (IAN) iz Beograda i Odsek za mentalno zdravlje iz Trsta u okviru projekata EQUAL – koji je finansiran od strane  Regije Fruli Venecija Julija - L.R. 19/2000 – Italija i  Savet Evrope, u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.

Cilj ovog skupa je da se razmene mišljenja i stavovi vezani za novu strategiju razvoja službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i drugih oblika tretmana koji će promovisati ljudska prava i uključenje korisnika psihijatrisjkih usluga u život lokalnih zajednica. Fokus konferencije će biti na zakonskim rešenjima kao i novom strateškom pristupu ovom problemu.

Na konferenciji se govorilo o nalazima eksperata Saveta Evrope vezano za pitanja zaštite prava u zakonu, analizi predhodne strategije zaštite mentalnog zdravlja kao i iskustvima iz najrazvijenih evropskih službi. Ovaj skup bio je prilika i za informisanja o rezultatima najnovije studije SZO o kvalitetu usluga u oblasti mentalnog zdravlja koja je izvedena u 25 evropskih zemalja. Učesnici su mogli da čuju I novosti o radu i idejama o deinsitucionalizaciji iz velikih psihijatrisjkih bolnica kao i iskustva iz iste oblasti postignuta u ustanovama socijane zaštite.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci Odseka za mentalno zdravlje iz Trsta, kolaborativnog centra Svetske zdravstvene organizacije, i jednog od prvih i vodećih centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici u Evropi.

Pored zakonskih rešenja i diskutovanja strateških pitanja reforme zaštite mentalnog zdravlja prezentovana su i iskustva sa projekata EQUAL, u okviru koga je organizovana I ova konferencija. O svojim rezultatima u razvoju službi u zajendici govorisu su predstavnici organizacija I institucija iz Sombora, Novog Kneževca, Kotora i Beograda.

Važnost umrežavanja i saradnje deljenja iskustava bili su takođe veoma značajan deo ovog skupa. Zdravstveni Centar iz Trsta kao i Međunarodna Mreža Pomoći sa saradnicima su deo velike porodice Međunarodne Kolaborativne Mreže za Mentalno Zdravlje (IMHCN) koja okuplja veliki broj centara za mentalno zdravlje kod kojih je ostvarenje ljudskih i građanskih prava centralni deo brige o osobama sa mentalnim poremećajima.