DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Istorijat PDF Štampa El. pošta

Caritas je prisutan u Šapcu od 1992. godine, kao konkretan pastoralni instrument za odgovor na probleme u društvu. Caritasovu misiju u Šapcu započeo je otac Bono Mazić. Od  svog dolaska kao župnik u Šabac 1998. godine, don Girolamo Iacobucci se aktivnije uključio u rad sa ljudima u potrebi.

Caritasova kancelarija u Šapcu otvorena je u oktobru 2000. Prve aktivnosti, od 2000. do 2002. godine bile su realizacija urgentnih programa:

  • distribucija ogrevnog drveta – podeljeno je 10.500 m3 za 3.500 porodica po 3 m3; porodični paketi sa hranom i higijenom – 4.100 paketa;
  • šporeti na čvrsto gorivo – 180 šporeta;
  • školski pribor za decu – 300 torbi;
  • bebi paketi za decu do 2 godine – 170 paketa;
  • higijenski paketi – 200 paketa;
  • Božićni paketići – 150 paketa...

Posle posete delegacije Caritasa Marche u aprilu 2001. (dijecezanski Caritas iz Italijanske regije Marche) Šapcu, u aprilu 2001. godine i njihovog dobrog utiska, javljaju se ideje za dugoročne programe

Septembra 2001. godine Caritas Šabac uz program Centar za slušanje (pod tim imenom zaživeo u novembru 2002. godine, mada je realizacija počela 2 godine ranije), počinje sa programom Kućne nege, koji je kasnije razvijen kao deo Nacionalnog programa kućne nege i dnevnih centara, i sa Programom za samohrane majke.

U 2003. godini, Caritas Šabac je u saradnji sa Caritasom Marche realizovao projekat Znakovi nade. Projekat je predvideo odlazak 10 lekara iz Zdravstvenog centra “Dr Laza K. Lazarević” iz Šapca u Italiju u jednomesečnu posetu bolnici u Ankoni, na univerzitetskoj klinici “Umberto I”.

U 2004. godine, urgentni projekti su zamenjeni dugoročnim projektima i Caritas Šabac je primio više donacija (preko Caritasa Beogradske nadbiskupije) koje su distribuirane zajedno sa  lokalnim institucijama (Srpska pravoslavna crkva, Centar za socijalni rad, Gerontološki centar).

Caritas Šabac je član opštinske mreže za borbu protiv nasilja u porodici (potpisan protokol). Caritas Šabac je potpisao memorandume o razumevanju, vezano za projekat Kućne nege, sa Opštinom, Zdravstvenim centrom i Centrom za socijalni rad. Gradonačelnik Šapca je dao saglasnost za projekat Servis za pranje veša.

Caritas Šabac u svom radu je ostvario odlične odnose sa Srpskom Pravoslavnom crkvom, opštinskim vlastima i institucijama i drugim vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave socijalnim problemima. Više zahvalnica (od Zdravstvenog centra, Opšte bolnice Šabac, Gerontološkog centra, opštine Krupanj, međuopštinske organizacije Saveza Slepih, humanitarnog fonda Humano Srce Šapca, Sigurne kuće) i razni novinski članci i TV emisije izražavaju dobru saradnju između Caritasa Šabac i različitih organizacija i institucija.