DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Studijska poseta Italiji - projekat sa partnerima iz C.O.S.M. PDF Štampa El. pošta

U okviru projekta "Laboratorio di impresa sociale in Serbia per il reinserimento lavorativo e sociale delle persone con sofferenza mentale", koji realizuju Caritas Šabac i Consorzio Operativo Salute Mentale (C.O.S.M.) iz Udina, a sufinansira regija Friuli Venezia Giulia, juče je počela studijska poseta Italiji sa ciljem da se članovima naše delegacije približi tema usluga socijalne zaštite, zapošljavanja, radne aktivacije i socijalnog preduzetništva za osobe sa mentalnim smetnjama.

 

Prva dva dana studijske posete naša delegacija, predvođena Miroljubom Nikolićem, direktorom Caritasa Šapca, provela je u Udinama, u parku San Osvaldo, mestu koje sada koriste socijalne kooperative i administracija socijalnih ustanova, a koje je bilo psihijatrijska bolnica.

Članovi delegacije su se upoznali sa procesom deinstitucionalizacije u Italiji, načinom na koji je funkcionisala i kako je zatvorena duševna bolnica San Osvaldo. Nakon toga predstavljen je sadašnji sistem zaštite mentalnog zdravlja u zajednici koji karakteriše široka paleta usluga.

Gostima iz Srbije predstavljen je rad dnevnog boravka "Comunità 9" kao i stanovi za uslugu stanovanje uz podršku. Obe usluge koordiniše socijalna kooperativa  ITACA.