DS Busuit - Premium Business Template for Joomla!

first
  
last
 
 
start
stop

Link

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Video

Arhiva vesti

Powered by mod LCA

Social Media Links

Facebook
Twitter

Social Bookmark

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS Feed
Socijalna zaštita PDF Štampa El. pošta

Caritas Šabac pruža uslugu pomoć u kući od 2001. godine a usluga dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama pokrenuta je 2015. godine u okviru projekta "Otvoreni zagrljaj".

Caritas Šabac je ispunio uslove i standarde propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti za pružanje usluge pomoć u kući za odrasle i starije i dnevnog boravka za odrasle osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama i obavljanje delatnosti socijalne zaštite i dobio je licence od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Usluge predstavljaju dnevne uslugu u zajednici socijalne zaštite čija je svrha unapređenje kvaliteta života korisnika u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život.

Zakon o socijalnoj zaštiti iz 2011. godine u svom uvodnom delu (članom 3.) definiše ciljeve socijalne zaštite, između ostalog navodeći stvaranje jednakih mogućnosti za samostalni život i podsticanje socijalne uključenosti. Ove odredbe su očito napisane na osnovu odredbi člana 19. Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i člana 15. revidirane Evropske socijalne povelje. Značajno je što Zakon predviđa mogućnost da organe socijalne zaštite mogu osnivati kako organi države, teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, tako i druga fizička i pravna lica koja ispunjavaju zakonom propisane uslove, čime se afirmiše pluralizam pružalaca usluga socijalne zaštite. Jedino lokalne samouprave mogu osnivati centre za socijalni rad, a Republika i pokrajina zavode za socijalnu zaštitu.